איטליה ממגנטת אליה מיליוני טיילים, תיירים ומבקרים מכל רחבי העולם מדי שנה, בכל עונות השנה.
העושר והגיוון העצום של נופים, מבנים היסטוריים ופלאי אדריכלות, כפרים, עיירות וערים שלכל אחד מהם אופי מיוחד משלו, מבטיחים שכל מבקר ימצא בה את מבוקשו.
אחת הדרכים לתור את ארץ המגף היא באמצעות מסלול הבנוי בעקבות נושא מסוים כמו אופנה, כרמים ויקבים, או סגנונות אמנותיים או ארכיטקטוניים. מבין קשת שלמה של טיולי נושא, טיול גסטרונומי מספק הזדמנות נפלאה להכיר לעומק את תתי הגוונים של התרבות האיטלקית ואת אנשיה, דרך היכרות מעמיקה עם טעמיו העשירים של המטבח האיטלקי, עם האזורים בהם גדלים מרכיבי המזון השונים ועם השווקים והמסעדות בהם ניתן להתענג עליהם במיטבם.
אין מי שלא מכיר מאכלים איטלקיים. שמות של מנות כגון ספגטי בולונז, פיצה מרגריטה, או ניוקי, שגורים בפיהם של מבוגרים וילדים בכל רחבי העולם ואין בית ישראלי שהמזווה שלו לא מאחסן לפחות חבילה או שתיים של פסטה.
אבל, אין דינה של פסטה אחת כדין רעותה וכאשר לוקחים את הזמן ומתעמקים בנושא, מגלים עולם שלם ומופלא של מאכלים מסורתיים באיטליה לצד מטבח אקלקטי גלובאלי, המושפע ממדינות שכנות, או מרוחקות.
מעבר לכך, יש גם שוני רב בין מאכלים איטלקיים מסורתיים האופייניים לצפון המדינה ולדרומה כאשר, המטבח הדרום איטלקי הוא בעל אופי ים תיכוני, עשיר בירקות ובמרכיבים מן הצומח ומן הים ואילו המטבח הצפון איטלקי נוטה להיות אירופאי קלאסי וכבד יותר.
מדריך תמציתי זה נכתב למען מי שרוצה להכיר באמת את המאכלים של איטליה, ומציע סקירה של מאכלים באיטליה לפי אזורים.
מאכלים של איטליה הצפונית
המלך הגסטרונומי של איזור הצפון הוא מחוז אמיליה-רומאנה (Emilia-Romagna) שהוא מקום משכנן של כמה ערים שהביאו לעולם בשורות קולינריות שמוכרות בכל בית:
העיר בולוניה (Bologna), בירת המחוז, שהעניקה לרוטב הבולונז המפורסם את שמו.
העיר מודנה (Modena), ביתו של הרוטב הבלסמי.
העיר פארמה (Parma), מולידת גבינת הפרמז'ן, המקיימת בכבוד שפע מפעלים המייצרים אותה.
איזור נוסף בצפון, ששווה להגיע אליו מסיבות רבות, אך גם מטעמים גסטרונומיים, הוא החלק הצפון-מערבי של איטליה, שבין מחוז לומברדיה (Lombardia) למחוז פיימונטה (Piemonte), שהוא מעוזו של הריזוטו (Risotto), האורז העגול, הרך, הדביק והעשיר בטעמים, שמכינים בבישול איטי בציר מיוחד.
במילאנו, העיר הגדולה באיזור, מומלץ להזמין ריזוטו באחת המסעדות הטובות ולגלות את המנה הזו מחדש.
המדקדקים יוכלו לבחור מבין מגוון עשיר של מנות ריזוטו, כגון ריזוטו אה לה פונגי עם פטריות, ריזוטו אל נרו דה ספיה שסימן ההיכר שלו הוא צבעו השחור, שמקנה לו הדיונון שמוסיפים אליו יחד עם שק הדיו שלו, ריזוטו אה לה ברולו, שקרוב יותר במהותו לריזוטו המקורי, שבושל עם נקניקיות ויש בו גם שעועית ויין אדום, ומנות נוספות.
מרכז איטליה – מאכלים אופייניים
התחנה הבאה היא פירנצה (Firenze), בירת מחוז טוסקנה. עיר שהיא חגיגה אמתית של מעדניות, מסעדות, גלידריות, ובתי ממכר ליין בהם ניתן למצוא, בין השאר, את כל סוגי הפסטה, עשויים בעבודת יד מבצק טרי וגם גלידות משובחות העשויות על טהרת הרכיבים הטבעיים והטריים (שמנת, חלב, פירות, שוקולד, תבלינים ואגוזים למיניהם).
מי שחשקה נפשו לטעום מאכל בשר איטלקי מקומי אופייני, ימצא בעיר מנות פחות מוכרות לזרים, המבוססות על איברים פנימיים, כמו הטריפה (Trippa), או הלמפרדוטו (Lampredotto ) שהוא תבשיל של קיבת בקר בציר ירקות עם לחמניות ורוטב עגבניות (סלסה ורדה).
טוסקנה היא גם הכוהנת הגדולה של שמן הזית ומלכת הקיאנטי (Chianti), היין האיטלקי המפורסם, המגיע מאזור קיאנטי שמשתרע בין פירנצה לבין העיר סיינה. את היין מכינים בעיקר מענבים מזן סנג'ובזה (Sangiovese). אי אפשר להכתיר טיול כטיול קולינרי, מבלי לבקר באחד מהיקבים באיזור וללא סיור טעימות יין שמסחרר את הראש.
נקודת ציון חשובה נוספת היא מארמה (Maremma), איזור דרום-מערב טוסקנה, הידוע במגדלי הבקר שלו ובחוות חקלאיות המתמחות במוצרי חלב וגבינה. העיר הגדולה באיזור היא גרוסטו (Grosseto).
ביקור בדרום טוסקנה וגם באומבריה (Umbria) הנמצאת מדרום לטוסקנה בעונה המתאימה (בין אוקטובר לדצמבר), הוא הזדמנות פז ליהנות מטעמן העז של פטריות הכמהין השחורות, ששמן בפי האיטלקים הוא טרטופו (Tartufo), מבלי לפשוט את הרגל.
תענוגות קולינריים בדרום איטליה
ירקות טריים שופעי טעם שעוברים דרך קצרה מאד מהאדמה אל סיר הבישול ואל הצלחת, גבינות מוצרלה וריקוטה מחלב בקר באפלו וליקר לימונצ'לו מרענן לקינוח.
את אלה ניתן למצוא בשיא תפארתם בחלקים נרחבים באיזור הדרום: קמפניה, קלבריה וסיציליה. את הלימונצ'לו מומלץ לנסות בסורנטו (Sorrento), עיר בדרום מפרץ נאפולי שבמחוז קמפניה, או לאחר ארוחה על החוף באמאלפי (Amalfi), העיר היפהפיה שעל מפרץ סאלרנו (Salerno).
וכשאמרנו נאפולי – אמרנו פיצה! נאפולי אמונה על חלק נכבד מהפיצות הטובות ביותר באיטליה וידועה כמי ששוברת גם את עקרונותיהם של בעלי המשמעת העצמית החזקה ביותר וגוררת אותם לתוך סחרור פחמימתי שפורט בעוצמה על בלוטות הטעם ומשובב את הנפש.
ואיך אפשר בלי סיציליה וסרדיניה?
הקאנולי הסיציליאני (Cannolo Siciliano) הוא מאכל איטלקי ממולא ומתוק: גליל בצק פריך שכל תוכו מלא בגבינת ריקוטה נימוחה ומענגת חושים. גם הארנצ'יני (Arancini), כדור האורז הממולא ומטוגן בשמן עמוק נחשב למעדן מקומי.
ולבסוף, סרדיניה, שכראוי לאי שמכבד את עצמו, מציעה מגוון מנות של דגים ופירות ים טריים, העומדים בפני עצמם, או משולבים כחלק ממנת פסטה. האי ידוע גם במנות בשריות משובחות, בלחם רועים שנקרא פנה קרסאו (Pane Carasau ) ובגבינת הפקורינו שלו.
"גו-איטלי" – מומחים בתכנון חופשות ומסלולים באיטליה
עם ארבעה עשורים של ניסיון בעולם הנופש והתיירות באיטליה, קשה להתווכח.
מתכננים חופשה או מנסים להרכיב מסלול טיול בארץ המגף? אנו כאן לשירותכם עם צוות מקצוענים, שירות מעולה ויחס אישי, בתוספת חשובה של קשרים קרובים ואישיים עם מאות ספקי שירותי תיירות בכל רחבי איטליה.
מוזמנות ומוזמנים ליצור קשר:
בטלפון, 24 שעות ביממה: 04-868-2518 | בטופס יצירת קשר כאן באתר